Verbindingsnatuur

De mens is verbonden met alle organismen

Consuminderen.

July 24, 2016

In augustus staat de 5de aandachtsoefening* extra in de aandacht. Aandachtsoefeningen zijn richtlijnen voor het dagelijks leven van een boeddhist die volgeling is van de leer van Thich Nhat Hanh.

De laatste tijd spookt het al vaker door mijn hoofd, hoe zorg ik voor minder afval? Want, ik word niet heel blij van de hoeveelheid verpakkingsmateriaal die ik gebruik. Nog veel meer dan dat, denk ik na over de vraag: waar voed ik mijn lijf mee? En dan bedoel ik niet alleen voedsel, ook shampoo valt daar onder of de magnesium tabletten die ik slik. En hoe doe ik dat zorgen voor mezelf ook nog eens binnen mijn budget? Minder is meer, dat sowieso. Sinds ik minder te besteden heb, denk ik (nog) bewuster na over waar ik mijn geld aan uitgeef. Ik kijk ongeveer eens in de maand mijn huis door om te kijken of er niet toch per ongeluk iets is binnen geslopen wat ik niet nodig heb. Eigenlijk is het antwoord altijd: ja. En zelfs nadat ik dat heb gedaan is nog maar de vraag wat er valt onder: nodig hebben.

Net als altijd begint de zoektocht met het zien van datgene wat je niet bevalt en de vraag wat ik anders zou willen. Wordt vervolgd.

 

*De vijfde aandachtsoefening: heling en voeding.

Bewust van het lijden veroorzaakt door onzorgvuldig consumeren beloof ik van ganser harte zorg te dragen voor een goede geestelijke en lichamelijke gezondheid voor mijzelf, mijn familie en de gemeenschap, door zorgvuldig te zijn met wat ik eet en drink en wat ik verder tot mij neem. Ik wil diepgaand onderzoeken hoe ik de Vier Soorten Voedsel tot mij neem, nl. eetbaar voedsel, zintuiglijke waarnemingen, intentie en bewustzijn. Ik heb het oprechte voornemen niet te gokken, geen alcohol of drugs of andere schadelijke producten te gebruiken zoals sommige websites, computerspelletjes, muziek, televisieprogramma’s, films, tijdschriften, boeken of gesprekken. Ik neem me steeds opnieuw voor terug te keren naar het hier en nu zodat ik in contact kan zijn met het verfrissende, helende en voedende wat er om mij heen is. Zo kunnen spijt en verdriet over het verleden of zorgen, angsten en verlangens voor de toekomst me niet langer meeslepen. Ik ben vastbesloten gevoelens van eenzaamheid, angst of ander leed niet te onderdrukken door me te verliezen in overmatig consumeren. Ik wil stilstaan bij het interzijn van alles en alleen dat voedsel tot mij nemen wat werkelijk voedt en vreugde en vrede brengt, zowel in mijzelf als in het collectieve lichaam en bewustzijn van mijn gezin, onze samenleving en de aarde.

Add A Comment